Lezingen    -    Workshops    -    Voedingsadviezen

Boeken

Er is veel literatuur beschikbaar over (gezonde) voeding. Maar welk boek past bij jou? De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in boeken met diverse benaderingen op gezondheid, ziekten en voeding. Ik deel mijn kennis graag met je. Daarom bespreek ik iedere maand een boek.

Maart 2016: 'Eten tegen kanker'

´Eten tegen kanker´ is een mooi boek met prachtige foto's én een goed onderbouwd verhaal. De schrijvers zijn twee prominente artsen en onderzoekers op het gebied van kanker:

  • Dr. Richard Beliveau is vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek, hoogleraar kankerpreventie en -behandeling aan de universiteit van Québec in Montréal.
  • Dr. Denis Gingras is wetenschappelijk onderzoeker en gespecialiseerd in oncologie en verbonden aan het Laboratorium voor moleculaire geneeskunde en hemato-oncologie van het Sainte-Justine Ziekenhuis in Montréal.

Zij schrijven over stoffen die in de natuur te vinden zijn en rijk zijn aan stoffen met krachtige kankerwerende eigenschappen die de ziekte kanker zonder schadelijke neveneffecten kunnen bestrijden. Dit worden ook wel ‘nutricijnen’ genoemd. Dit boek vertelt, op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek ('evidence based') dat kanker te voorkomen is met de juiste voeding. Dat, met de juiste eetgewoonten, de kans op kanker afneemt bij gezonde mensen en dit de groei van tumoren bij patiënten kan beïnvloeden en zelfs tenietdoen. Zij trekken de conclusie dat preventie en behandeling van kanker door voeding mogelijk is. Sterker nog, Dr. Richard, mede auteur van het boek, zegt over de westerse eetgewoonten in het licht van zijn onderzoeken:

  • “Als men mij, met alles wat ik in de loop der jaren van mijn onderzoeken heb geleerd, zou vragen een voedingspatroon te omschrijven dat de groei van kanker maximaal bevordert, zou ik niets beters kunnen bedenken dan ons huidige voedsel!”.

Gangbare behandelingen tegen kanker (snijden, chemo en bestraling) slaan vaak niet/onvoldoende aan. Kankercellen zijn flexibel én in staat te groeien ondanks bovengenoemde traditionele behandeling. Tumoren zijn sterk afhankelijk van voeding en hebben een netwerk van nieuwe bloedvaten nodig om te kunnen groeien. Deze vorming van nieuwe bloedvaten heet angiogenese. Het dagelijks eten van anti-angiogenetische stoffen blokkeren en remmen de angiogenese . Hiermee wordt verhinderd dat de tumor kan doorgroeien. Anti-angiogenetische stoffen komen in grote hoeveelheden voor in groenten en fruit.

Meer weten over (het gebruik van) anti-angiogenetische stoffen in combinatie met lekker eten? Ik vertel je er graag meer over tijdens één van mijn lezingen, workshops of voedingsadviezen. Wil je deze een keer bijwonen of deelnemen dan kun je je hier aanmelden of meer informatie opvragen.


Februari 2016: 'The China Study'

Dit boek is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar, maar de moeite waard. Het is geschreven door Pr. Dr. T. Colin Campbell en zijn zoon Dr. Thomas Campbell.

In The China Study vat Pr. Dr. T. Colin Campbell het grootste, meest langdurige en uitgebreide onderzoek samen dat ooit is gedaan over de link tussen voeding en ziekte.

 

Twee enorme studies werden opgezet in China, een land waar grote verschillen waren in het voorkomen van ziekten (welvaartziekten en gebreksziekten). De leefstijl van de bevolking en de voedingsgewoonten werden onderzocht om te kijken of er een link was tussen de twee.

Gegevens van 6500 volwassenen en hun families werden verzameld binnen twee studies in 1983 en in 1989-1990. Meer dan 1000 gegevens werden verzameld in 170 dorpen op het platteland van China en Taiwan, waar 10.200 volwassenen en hun families bij betrokken waren.

De conclusies van het onderzoek waren onder meer dat hoe hoger de inname van dierlijke eiwitten, hoe groter de kans op allerlei soorten kanker, diabetes, MS, overgewicht en allerlei andere welvaartziekten. Dit wordt in het boek gestaafd door allerlei onderzoeken naar de inname van dierlijke eiwitten en het voorkomen van welvaartziekten. Wat ik vooral choquerend vond, was dat Nederland in heel veel staatjes over welvaartziekten in de top 5 zit. Zo wordt het eten van vlees gelinkt met darmkanker. Wij scoren als land het hoogste in de wereld als het gaat om het voorkomen van borstkanker. Ook scoren wij enorm hoog op de inname van vet in het algemeen, dierlijke vetten en plantaardige vetten (afkomstig van chips en patat).

Professor Dr. T. Campbell stelt in zijn boek dat vrouwen die op jonge leeftijd menstrueren, laat in de menopauze komen, hoge levels van vrouwelijke hormonen in hun bloed hebben en een hoog cholesterol, hebben meer kans hebben op borstkanker. Het consumeren van een dieet dat rijk is aan dierlijke producten en geraffineerde koolhydraten (koolhydraten uit suikers, witte meel producten, frisdranken, broodjes etc) veroorzaakt op haar beurt de start van de menstruatie op jonge leeftijd, verhoogt de leeftijd waarop de menopauze begint, verhoogt de vrouwelijke hormoonlevels in het bloed en ook het cholesterol.

Opvallend was ook dat de calorie-inname in China 30% hoger lag dan dat van de mensen in Amerika, maar het gewicht lag juist 20%. Belangrijk hierbij is uit welk voedsel deze calorieën onttrokken zijn. Het verlagen van de calorie-inname kan dus wel het gewicht verlagen, maar verhoogt niet per definitie de gezondheid.

Deze informatie is al jaren bekend bij de grote voedingsindustrie en de geneesmiddelenindustrie. Zij zien de winst aan hun neus voorbij gaan als zij deze informatie de wereld in sturen. Dus bestrijden zij de uitkomsten van de onderzoeken van Campbell e.a.

Het boek van Campbell kreeg nog een vervolg in diverse documentaires waarvan ik 'Forks over knives' echt een aanrader vind. Daarnaast is er op de site www.nutritionstudies.org enorm veel informatie te lezen.

The China Study – T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell, ISBN 1-932100-38-5

Verkrijgbaar bij www.bol.com of bij www.amazon.com